Дупчалката што ја испративме на Марс

Но, како дупчалката продира во внатрешноста на планетата? Во новото видео на „Smarter every day“ Дестин не носи во лабораторијата на НАСА.

Најпрво ќе се сретнеме со Марк Робер, машински инженер кој бил дел од тимот кога во 2012 година роверот „Curiosity“ слета на Марс. Потоа ќе ни го претстават „дворот на Марс“ односно вистинска симулација на површината на Марс и вистинска реплика на роверот која научниците ја користат за да тестираат разни надградувања на софтверот. Потоа ќе видиме како дупчалката која е прикачена за „Curiosity“ всушност ја копа површината на Марс и како за крај – што всушност се случува со честичките од прашина откако дупчалката ќе си ја заврши работата. Погледнете за што станува збор.

 

Поддржете ја нашата работа: