Елон Муск вели дека за изградба на првиот одржлив град на Марс ќе бидат потребни 1.000 вселенски бродови и 20 години!

Главниот извршен директор на „SpaceX“, Елон Муск, влезе во повеќе детали за временските рамки и барањата за возила не само што ќе стигнат до Марс, туку да постават одржлива база на Црвената планета која може да послужи како вистински град, поддржувајќи го локалното население. Тоа е долгорочната визија за Муск и неговата вселенска технолошка компанија, на крајот на краиштата – да ги направи луѓето меѓупланетарни суштества. Временската рамка за која разговараше Муск, одговарајќи на фановите на Твитер, може да биде неверојатно импресивна или неверојатно амбициозна, во зависност од вашата перспектива.

 

Муск посочува дека ако ги земете предвид сите вселенски летала што се носат во моментот во функција, вкупниот капацитет на носивост е само 500 тони годишно – со ракети од серијалот Falcon од самиот SpaceX кои сочинуваат околу половина од тоа.

Тоа е голем товар; всушност, тоа е веројатно повеќе отколку што ќе има побарувачка за кој било проект во блиската иднина. Но, исто така Муск предвидува иднина каде орбиталниот простор е многу попрометно место и место за пренесување и за полнење горива на орбиталата, бидејќи вселенското летало Мун и Марс се подготвени за надворешно патување.

Се разбира, за да поставиме постојан, одржлив град на Марс, прво мора да стигнеме таму со луѓе. НАСА ја постави 2024 година како своја цел за таа пресвртница, а „SpaceX“ соопшти дека се надева дека ќе го слета вселенскиот брод таму уште во 2022 година, за да помогне во стационирањето во подготовките за тоа слетување. Во минатото, Муск разговараше за засилена мисија на Марс, која ќе се одвива уште во 2024 година, но таа цел се чини амбициозна, гледајќи каде се наоѓаме денес.

Поддржете ја нашата работа: