Еруптираше вулканот Попокатепетл

Еруптираше мексиканскиот вулкан Попокатепетл, исфрлувајќи огнени топки и чад во височина од 3.000 метри.

Во радиус од 60 километри од вулканот, живеат повеќе од 25 милиони луѓе, мексиканските власти изјавија дека деноноќно ја следат ситуацијата и ги предупредија жителите да не се доближуваат на помалку од 12 километри.

Попокатепетл е втор врв по големина во Мексико, Мексиканците уште го нарекуваат и Ел Попо што во превод значи планина која чади, на јазикот на Ацтеките. Во Мексико покрај овој активни се уште 13 други вулкани.

Во соработка со Gostivarpress.mk

Поддржете ја нашата работа: