Еве како различни жанрови на музика влијаат на вашето расположение!

Музиката е една од најмоќните форми на самоизразување во историјата на човештвото. Го менува начинот на кој го гледаме светот околу нас, им дава глас на нашите најсложени чувства и обединува цела генерација. Ние ги славиме оние што создаваат добра музика, кревајќи ги до највисоките ешалони на нашето општество и ги претвораат во икони.

Сепак, малку се знае за тоа како специфичните жанрови можат директно да влијаат на вашето расположение. Прочитајте понатаму за да откриете како различни стилови на музика влијаат на вашето расположение и мисли на различни начини.
КЛАСИЧНА МУЗИКА И МОТИВАЦИЈА
Удобните композиции на Бах, Бетовен и Бизет честопати се појавуваат во списоците за проучување, и не за џабе. Бројни студии покажаа дека класичната музика има силно позитивно влијание врз мотивацијата, зголемување на фокусот и поттикнување на позитивен став за односните задачи. Дури и подалеку од образувањето за испити, класичната музика може да помогне на бројни спортисти кои ги наведуваат класичните композитори во плејлисти за вежбање.
РОК, МЕТАЛНА МУЗИКА И СТРЕС
Кога размислувате колку музиката е добра за вашето здравје, најчесто испитуваната метрика е стресот и благосостојбата. За некои музички жанрови, се смета дека го зголемуваат нивото на стрес, но има некои изненадувачки за кои е докажано дека го намалуваат. Рок и Метал музиката, и покрај својата репутација, се покажаа дека имаат огромно позитивно влијание, со студии од Универзитетот во Квинсленд кои го поврзуваат жанрот со подобро управување со лутина и општа благосостојба кај слушателите.
ТАНС МУЗИКА И ЕУФОРИЈА
Целиот жанр на музика за танцување е со идејата дека може да ве ослободи и да ве транспортира на друго место. Додека утопистичките стихови што се користат во иконични траки, како Set You Free и Faded, може да изгледаат како без врска, диџеите зад нив можеби имаат добра идеа. Неколку испитувања на жанрот и оние што го слушаат, покажаа врска помеѓу музиката и чувството на општа еуфорија и покаченото расположение.
ТАЖНАТА МУЗИКА Е ДОБРА ЗА ТАЖНИ ЛУЃЕ
Наспроти популарна мисла, принудување тажна личност да слуша бесконечни траки на Лана дел Реј нема да ги испрати во спирала. Истражувачите сметаат дека тажната музика делува како еден вид катарза за тажните слушатели, што објаснува зошто сме привлечени кон жанрот кога се чувствуваме тажно. Слушањето тага на една пејачка ни помага да ги процесираме сопствените чувства и ни овозможува да се поврземе со некој друг, што е суштинско за процесот на лекување. Сега точно знаете што да слушате следниот пат кога ќе се чувствувате мрзливи или тажни. Само ставете ги слушалките и уживајт.

Поддржете ја нашата работа: