Папагалите можат да учат да играат самостојно како луѓето (+ Видео)

СПОДЕЛИ

Новата студија објавена во списанието „Current Biology“ тврди дека спонтаното движење што се појавува кај луѓето од сите култури во присуство на музика е исто така одлика и на папагалите.

Ова пред се како што сметаат научниците се должи на можноста што ја поседуваат папагалите за учење со помош на слушање звуци , што е карактеристика својствена за луѓето меѓутоа не и за мајмуните.

Со анализата на движењата на познатиот папагал „Snowball“ утврдиле дека тој поседува 14 различни танцови движења и дури две цели запомнети кореографии. Ова според научниците е можен знак за креативност.

„Ова е за прв пат да некоја друга врста игра на музика креирана од луѓето и тоа спонтано и без тренинг , темелено на сопствен развој и социјализација со луѓето“

Изјавил „Aniruddh Patel“ психолог од униврзитетот Туфтс и Харвард

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------