Физиката во фудбалот – Магнусов ефект

Името го добил по Хајнрих Густав Магнус – германски физичар кој ја опишал оваа појава во 1852 година.

Магнусовиот ефект е особено важен во спортот и го објаснува отстапувањето од типичната траекторија на топката која се врти, а најчесто се забележува кај фудбалот, на пример, кога топката се изведува од аголот (односно од корнер).

Или пак, ако фрлите топка од високо, таа директно ќе падне на земјата во предвидената насока, но ако пред да ја фрлите топката ја завртите, тогаш таа нема да падне така како што мислите. За да ви биде појасно, погледнете го видеото.

 

Поддржете ја нашата работа: