Фотошоп на човечкото око

Ова се случува во латералното геникулатно јадро – регион во мозокот кој ја прима сликата од окото и пред да ја испрати до кортексот за анализа, применува техники за уредување на сликата. Резултатот е ретинална слика со повеќе пиксели, што значи и со поголема резолуција, открива Луиз Мартинез Отеро од Институтот за невронаука Аликанте, во неговото истражување објавено во „Neuron“.

 

Поддржете ја нашата работа: