Футуристички компоненти на компјутерските чипови

Сега, истражувачите од ИБМ во Цирих, Швајцарија, со поддршка од колегите во Јорктаун, Њујорк, развија релативно едноставен процес за одгледување на кристали направени од полупроводнички материјали кои би им овозможиле да се интегрираат на силициумска подлога. Ова претставува значаен чекор напред кон изработката на компјутерски чипови кои ќе овозможат интегрираните кола да продолжат да ја намалуваат големината, како и цената, а да ги зголемуваат перформансите.

„Индустријата за полупроводници сака да го продолжи Муровиот закон, според кој бројот на транзистори кои можат да се постават на интегрирано коло, се удвојува на секои две години“, вели Хајнц Шмид, главен автор на истражувањето. „За корисниците тоа значи зголемување на брзината и количеството на пренесени информации со намалена потрошувачка на енергија и трошоци“.

Истражувањето е објавено и детално опишано во „Applied Physics Letters“.

Поддржете ја нашата работа: