( ВИДЕО ) Гитара од воздух

Повеќето од нас во некој дел од нашиот живот имаме отсвирено по некоја песна на замислена гитара.

Колку и да звучи смешно или фантастично, воздушната гитара од нашата фантазија станува реалност со помош на технологијата.

Како резултат на заедничко истражување на Голдсмит универзитетот од Лондон и Универитетот Сасекс произлезе таканаречената воздушна гитара без жици што ја оживеа нашата фантазија. Уредот содржи еден куп микро сензори, акцелометри, жироскопи, магнетометри, пресостати итн. но кога ќе почнете да свирите тоа и не е толку битно.

Погледнете го видеото и видете за што точно станува збор.

За ваша забава можете да го погледнете и видеото од еден светски шампионат во свирење воздушна гитара.

Поддржете ја нашата работа: