Хитот “Макарена” може да ви го спаси животот

Хитот “Макарена” може да спаси човечки животи, велат шпанските научници кои советуваат да се држите до ритамот на стариот летен хит кога пружате прва помош како надворешна масажа на срцето.

Песната од групата Лос дел Рио од 1993 година oвозможува добро темпо при изведување на зафатот т.е 100 до 120 компресии во минута.

Дури 74 проценти од учесниците во експериментот од кои било побарано да пружат прва помош на кукла следејќи го ритамот на “Макарена”, го извеле зафатот правилно.

Дискусија

Коментари