Хрватите почнаа со употреба на роботи од домашно производство

Хрватската компанија за роботика „Gideon Brothers“ во соработка со една од најпознатите регионални компании за дистрибуција и големопродажба на прехрамбени продукти„ Atlantic Grupа“ започна со вградување на роботите од сопствено производство во новиот дистрибутивен центар на „Atlantic Grupa“ истовремено интегрирајќи ги во постоечкиот „warehouse management system, WMS“

Се работи за потполно автономни уреди кои се во можност да пренесуваат товар до 800 кг и истите се темелат на револуционерна технологија за визуелна перцепција која комбинира стереоскопски камери и длабоко учење.

Досегашните слични роботи се базирани на таканаречени LIDAR (Light Detection and Ranging)сензори, меѓутоа комбинацијата на хардвер и софтвер која ги развиле во  „Gideon Brothers“ му овозможува на новиот робот да ги воочи препреките што LIDAR сензорите неможат ( како на пример виљушките на празниот виљушкар ).

Уште една дополнителна предност на новите роботи е батерија што може да се менува без да се изгаси роботот што дополнително го убрзува и поедноставува тековното одржување.

Повеќе на следниот линк

 

Поддржете ја нашата работа: