Jапонија, куќи од дрво без ниту една шајка

Во Камакура, Јапонија постојат згради кои се изградени без ниту една единствена шајка. Ваквите згради се изградени во Јапонија пред илјада години.

Во тој временски период таму многу било тешко да се најде и да се обработи железо, и наместо користење шајки, тамошните столари наречени „мијадаику“ измислиле единствена метода за меѓусебно спојување на дрвените делови.

Таквите дрвени згради треба да се санираат секои 150 – 200 години и во тоа време луѓето мислеле дека е полесно зградите да се демонтираат наместо да се поправаат и тоа придонело и ден денеска да постојат компании кои вршат изградба на вакви објекти.

Поддржете ја нашата работа: