Како изгледале популарните раси на кучиња пред и после 100 години парење

Кучињата не изгледале отсекогаш онака како што изгледаат денес. Многу од добро познатите раси на кучиња, благодарение на човекот физички многу се промениле во текот на последниов век.

Со идентификување на одредени карактеристики, како големина, боја на крзно и однесување, и дозволувајќи им само на таквите да се парат, создадовме најмалку 167 различни раси или групи на кучиња со уникатни физички и ментални карактеристики (кои сепак се дел од истиот вид).

Погледнете како изгледале неколку популарни раси на кучиња опишани во книгата „Dogs of All Nations“ од Валтер Есплин Мејсон во 1915 година, во споредба со тоа како изгледаат тие денес.

1.Бул Териер тогаш и Бул Териер денес

12

 

2.Англиски Булдог тогаш и Англиски Булдог денес

34

 

3.Германски овчар тогаш и Германски овчар денес

56

 

4.Ердел Териер тогаш и Ердел Териер денес

78

 

5.Шетландски овчар тогаш и Шетландски овчар денес

910
Статијата е преземена од „Business Insider“.

Поддржете ја нашата работа: