Како се раѓа пеперутката? ( Видео )

Една од најубавите појави во природата е кога гасеницата се преобразува во својата зрела форма – пеперутка.

Кога гасеницата се наближува до созревањето, формира кожурец околу себе за да и помогне при трансформацијата. Потоа, по неколку хемиски и клеточни процеси, надворешната обвивка се чисти и почнуваат да се гледаат крилјата на пеперутката. Во текот на наредните неколку часови, пеперутката излегува, се суши, ги шири крилјата и одлетува.

Во ова видео можеме да го видиме тој процес кај една пеперутка монарх.

Поддржете ја нашата работа: