Механизам за заштита на пеперутките

Всушност, ова е обична гасеница која изгледа вака

За да ја започне својата метаморфоза, гасеницата формира кожурец кој наликува на змија, и виси од лисјата во шумите на Тринидад до 13 дена- период при кој се трансформира во пеперутка. За време на овој период, кожурецот е лесна мета на потенцијалните предатори, како на пр. птиците, па токму од тие причини ја развил оваа неверојатна способност за имитација. Може дури и да се ниша лево-десно за успешно да ги имами, да мислат дека е змија.

Крајниот резултат изгледа вака. Оваа пеперутка е предмет на една студија од 1991 година во весникот “Tropical Lepidoptera“.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација