(ВИДЕО) Како се создава вештачка вагина?

Извештајот е објавен во „Лансет“, а авторите наведуваат дека девојките се’ уште живеат без болка и со функционални вагини.

„Пилот истражувањето покажува дека вагиналните органи можат да бидат создадени/одгледани во лабораторија и успешно да се користат кај луѓето”, вели д-р Ентони Aтала, директор на Институтот Вејк Форест Баптист за регенеративната медицина, во соопштението. Ова може да претставува нова опција за пациенти кои имаат потреба од операции за реконструкција на вагината. Покрај тоа, ова е уште еден пример за тоа како регенеративната медицина може да се примени на различни ткива и органи.

Четирите девојки се родени со ретка генетска состојба каде вагината и матката, никогаш не се развиваат во целост, состојба позната како Маер-Рокитански-Kустер-Хаузер синдром. И додека тоа можеби ви изгледа малку чудно, научниците  долги години се обидува да создадат вештачка вагина и на неверојатен начин да го подобрат животот на девојките. Тие сега во можност да имаат нормален сексуален живот, со уживање и без болка.

Во следново видео можете да ги погледнете основните чекори за лабораториско создавање/одгледување на вагината.

 

Поддржете ја нашата работа: