Како звучи најстарата песна на светот?

СПОДЕЛИ

Најстарата песна на светот е стара 3.500 години, а станува збор за Хуритската химна.

Најстарата позната песна на светот била химна на на еден култ на Блискиот исток, а таблиците на кои е истата запишана се пронајдени во античкиот град Угариту, на местото каде денес се наоѓа Сирија, во почетокот на педесеттите години од минатиот век.

Верзијата на песната која е приложена во видеото ја изведува Мајкл Леви, музичар и композитор кој се бави со читање и реконструкција на античката музика и техниката на свирење.

На пронајдените 29 таблици, запишани се знаци кои значат ноти на хуритски јазик. H6 е најстариот фрагмент на мелодија кој е откриен во историјата.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------