Кој навистина го измислил телевизорот?

СПОДЕЛИ

Вреди да се споменат многуте пионери на телевизорот, но Џон Логи Берд и Филон Фарнсворт сепак се најголеми ѕвезди на неговата историја. Преносот на сигнал на голема оддалеченост е еден најголем триумф за пронаоѓачите на деветнаесеттиот век.

Сепак ниту нивната генијалност не можеше да го реши крајниот предизвик – преносот на јасен звук и слика. Многу од нив пробале да останат во чекор со долгата листа на потенцијални пионери на телевизорот, но најзаслужен за тоа остана талентираниот Џон Логи Берд од Шкотска. Во јануари 1926та година, тој ја направил првата демонстрација за пренос на подвижни слики, а до 1929та продавал телевизиски сетови за 25 фунти, кои денес би вределе околу 1500 фунти.

Дизајнот на Баерд нудел малечки, заматени црнобели слики и користел преден перфориран диск кој е измислен од страна на германскиот инженер Паул Нипков, кој ги скенирал сликите за пренос како електрични сигнали.

Фило Тејлор Фарнсворт (19 август 1906 – 11 март 1971) бил американски пронаоѓач и телевизиски пионер.Тој направил многу придонеси кои биле клучни за раниот развој на сите електронски телевизии. Тој е можеби најпознат по својот изум од 1927 година на првиот целосно функционален уред за пишување на сите електронски слики (цевка на видео-камера), “дисектор за слика”, како и првиот целосно функционален и комплетен систем на сите електронски телевизии. Тој бил првиот човек кој го демонстрирал таквиот систем за јавноста.

Фарнсворт развил телевизиски систем со приемник и камера, којшто го произведувал во комерцијална форма во форма на Фарнсворт ТВ и Радио Корпорејшн, од 1938 до 1951 година, во Форт Вејн, Индијана. За жал заслугите на Фарнсворт денес се скоро заборавени.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ