Космичка војна на галаксии

Овие две галаксии премногу се доближиле пред околу100-200 милиони години и нивната меѓусебна интеракција имала ефект и кај двете, изобличувајќи ја нивната форма и структура, известува Европската вселенска агенција.

„NGC 7714“ е спирална галаксија која се наоѓа на 100 милиони светлосни години од Земјата. Во космичка смисла, таа е релативно близок сосед на нашиот Млечен Пат.

Овие две поврзани галаксии научниците ги нарекле „Arp 284“.

 

 

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусијата на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: