Левитација на капка вода со помош на звук

Научниците од Универзитетот Клемсон со помош на ултразвучни бранови успеале да одржат една капка вода во воздухот.

Акустичната средина ја израмнува течноста во сферична форма, а површинскиот притисок и овозможува да остане целосна.

Со зголемување на силата на акустичното поле, научниците манипулирале со формата на капката. Со други зборови, колку е повисока фреквенцијата и амплитудата на брановите, толку повозбудена е капката. Но, доколку премногу се зголеми фреквенцијата, капката ќе го изгуби површинскиот притисок и ќе се распадне.

Погледнете како изгледа овој звучен феномен.

Поддржете ја нашата работа: