Најмалото нешто во Универзумот

Физичарите сметаат дека елементарните честици се основната градбена единица на Универзумот и дека тие се толку мали што ниту една сегашна технологија не може да ја одреди нивната големина.

„Тешко е да се одговори на ова прашање, бидејќи елементарните честици немаат мерлива големина“, вели д-р Енди Паркер, физичар на Универзитетот во Кембриџ. „Физичарите ги нарекуваат „точки“ за да посочат дека досега не е откриена нивната големина“.

Па, ако најмалите честици во Универзумот се толку мали, како воопшто научниците знаат за нив? Погледнете го видеото.

 

Поддржете ја нашата работа: