НАСА објави 8000 фотографии од лунарните мисии „Аполо“

Се до пред 55 години вселенските мисии се сметаа за невозможни. Но, на 20 јули 1969 година, НАСА, преку вселенската летало Аполо 11, успешно ги испрати на Месечината астронаутите Нил Армстронг и Баз Олдрин.

Успешните лунари мисии Аполо беа овековечени низ повеќе од 8000 фотографии, кои неодамна беа аплодирани на „Flickr“. Со овие фотографии се опфатени сите мисии од вселенската програма Аполо, почнувајќи од првата – Аполо 7, па до Аполо 17 (веројатно последната лунарна мисија во 1972 година). Заслугата за споделување на овие скапоцени спомени му припаѓа на Кип Тиг од „Project Apollo Archive“, кој прв ги скенирал сликите како претставник од Вселенскиот центар Џонсон.

5Според Кип, архивата е создадена во 1999 година, како ретроспектива на вселенската ера.

1Подолу се прикажани некои од сликите направени за време на речиси две децении долгата мисија Аполо.

234789

10Оригиналните фотографии може да ги погледнете тука.

Поддржете ја нашата работа: