Нов парфем: повеќе пот – повеќе мирис


Создаден е преку селектирање на сирови мириси на јонска течност (сол во форма на течност) која нема никаков мирис. Парфимираната јонска течност ја ослободува својата арома кога доаѓа во контакт со вода, со што поголем дел од мирисот на парфемот ќе се ослободи на кожата на човекот. Покрај тоа, ќе ги отстрани лошите миризби на потта. Соединенијата кои содржат тиол и се одговорни за лошата миризба на потта се привлечени од јонската течност, која ги прикачува за неа при што тие ја губат својата потенција.

Ова откритие би можело да има големи комерцијални можности, особено како нов начин за развој на производи за лична хигиена на пазарот.

Истражувачите моментално работат со една компанија која произведува парфеми со цел да развијат идеи за производи кои би можеле да се продаваат во продавници.

Поддржете ја нашата работа:
Ви благодариме за секоја ваша поддршка и донација