Откриени јајца од диносаурус во Кина

Илјадници фрагменти од јајца од диносаурус се пронајдени околу Хејуан уште од 1990-тите години, со што градот го добил прекарот „Родниот град на диносаурусите во Кина“. Музејот во градот постави Гинисов рекор во 2004 година за поседување на 10.008 јајца од диносаурус – најголемата колекција во светот.

 


Од музејот велат дека фосилизираните јајца од диносаурус се толку чести во оваа област поради црвените песочни формации. Ова е прво откритие на јајца во центарот на градот, известува „ South China Morning Post“.

Јајцата ќе бидат анализирани за да се утврди нивниот вид.

Поддржете ја нашата работа: