Овој вид антилопа е пред изумирање

СПОДЕЛИ

На фотографијата подолу се наоѓа планинска антилопа, уште наречена и “источен бонго”, вид кој живее во Кенија.

Оваа антилопа има бели пруги по телото и бела полумесечина на градите.

Мажјаците живеат сами, а женките во стада.

Иако се прилично големи суштества, тие се срамежливи и плашливи, па затоа се најактивни за време на ноќта кога пасат лисја и грмушки.

За жал, поради ловот и уништувањето на нивните природни живеалишта, тие се загрозен вид и во дивината преживуваат најмногу 100 бонго антилопи.

Дискусија

Коментари

СПОДЕЛИ
------- Донации -----------------------------------------------------------------------------BTC : 32CyCcnLh1wnLp5LqTm72BrWTsonxYtu7n --------------------------------------ETH: 0x5EB1a3010c339F794c2DA50Fd215Afc6B76334EA ----------------------------