Погледнете го првото видео кое покажува ајкула како спие

Дури и најстрашната риба во морињата – Големата бела ајкула мора да дремне понекогаш. Но, се до неодамна, никој немаше видено ајкула како спие.

Каналот „Discovery“ го сподели овој клип од една од новите епизоди од овогодинешната „Недела на ајкулата“, кој ја содржи и првата снимка на ајкула која спие што е направена досега.

Снимката, што е направена со подводен робот, покажува дека големата бела ајкула не престанува да се движи, дури и кога заспива. Таа се успорува и кружи, во состојба што е лична на транс, бидејќи ако престане да се движи водата нема да може да поминува низ нејзините шкрги и нема да може да диши. Постојат и некои видови ајкули кои можат да дишат без да се движат, но, големата бела ајкула не е една од нив.

Прочитајте повеќе -„Дали ајкулите спијат“(енаука.мк)

Поддржете ја нашата работа: