Пронајден Супер Стоунхенџ

Камените блокови се наоѓаат во неолитскиот локалитет познат како Дарлингтон ѕидини и датираат од пред повеќе од 4.500 години, а се пронајдени закопани на помалку од еден метар во земјата. Научниците во Велика Британија во моментов користат технологија за скенирање за да создадат подземна мапа на областа.


Досега се идентификувани 30 камења кои достигнуваат висина до 4,5 м. заедно со фрагменти или основи на уште 60 други камења. Со оглед на големината, археолозите ја нарекле оваа област Супер Стоунхенџ, сугерирајќи дека би можела да е пет пати поголема од Стоунхенџ. Тие сметаат дека е изградена во исто време како и Стоунхенџ, а можеби и порано.

Резултатите се објавени на Британскиот фестивал за наука на Универзитетот во Брадфорд.

Поддржете ја нашата работа: