Што ќе се случи ако не погоди астероид?

Во видеото подолу е направена реконструкција на тоа што ќе се случи ако Земјата биде погодена од астероид со големи размери. Изгледа навистина застрашувачки!

Астероид со дијаметар од 500 километри – дестинација Тихиот океан.

Од ударот се „лупи“ 10 метри од кората на површината. Ударните бранови се движат со хиперсонична брзина. Рушевините се исфрлаат насекаде во блиската орбита на Земјата и повторно паѓаат назад, уништувајќи ја површината на Земјата. Огнени бранови ја обиколуваат Земјата, спалувајќи се што е живо на својот пат. Само за еден ден, површината на Земјата станува безживотна.

Доказите покажуваат дека ова се случило најмалку шест пати во историјата на Земјата.

Поддржете ја нашата работа: