Што се може да дознаеме од нашата коса?

Во крими сериите форензичарите често можат да извлечат нечија ДНК од влакно на косата, но тоа е всушност многу потешко отколку што изгледа. Поголемиот дел од косата се мртви клетки, кои кога умираат се слепуваат заедно за да формираат кератин. Во тој процес, јадрото и ДНК се уништуваат, па обично за да се добие примерок од косата со целосна и корисна ДНК, треба да има корен во прилог.

Но, дури и без корен, косата може да биде полна со тајни. Кератинот има сулфурни атоми кои се врзуваат со елементи. Овие елементи се сведоци за се што сте внеле во вашето тело. Косата може да се користи за да дознаете дали некој користел марихуана, опијати, амфетамини, или фенциклидин. И бидејќи тие елементи се врзуваат за вашата коса додека расте, колку е подолга, толку повеќе податоци содржи. Бричењето на главата нема да ви помогне, затоа што и влакната од телото може да се користат во тестови за дрога, а бидејќи растат побавно, всушност би можеле да претставуваат еден подолг временски период, можеби и до една година.

Тенденцијата на кератинот да се врзува со елементите може да се користи за да ни каже многу за нечија исхрана. Овој факт ја прави косата корисна за проучување на животни. Истражувачите всушност имаат развиено нова техника која движи ласер по должината на секое влакно од крзното на мечките и испарува. Пареата/гаста потоа се анализира со спектрометар за масти. Стариот метод вклучуваше анализа на снопчиња крзно, кои даваат генерална идеја за она што го јадат животните. Новиот метод е попрецизен, кажувајќи им на биолозите дали има промени во исхраната и дури може да следи колку жива тие добиваат од риба.

Поддржете ја нашата работа: