Симптоми на биполарно растројство

Биполарното растројство или уште познато како манична депресија е ментална состојба која предизвикува екстремни промени во расположението, заедно со флуктуации на енергијата и нивото на активност.

Ова е сериозна ментална болест која ја ограничува способноста на пациентот да ги извршува секојдневните обврски и има потенцијал да ги уништи и професионалните и личните односи со другите лица.

Според Американското здружение на психолози, во некои тешки случаи, емоционалната нерамнотежа може да доведе до размислување и обиди за самоубиство.

Постојат две категории на симптоми кај оваа болест и тоа:

 

 

Симптоми на манична епизода, кои вклучуваат:

 • Чувство на еуфорија
 • Зголемено чувство на самодоверба
 • Привремено нарушување на правилното пресудување
 • Брзо зборување проследено со брзо размислување
 • Впуштање во високо-ризично однесување, вклучувајќи и агресија
 • Лесно одвлекување на вниманието, расеаност

download

Симптоми на депресивна епизода, кои вклучуваат:

 • Чувство на празнина и очај
 • Напади на екстремна тага
 • Несоница и други проблеми поврзани со спиењето
 • Самоубиствени мисли, во екстремни случаи
 • Вознемиреност поради мали нешта
 • Необјаснив замор и неостаток на волја за да се извршуваат секојдневните активности
Поддржете ја нашата работа: