“Смајли фејс” резба пронајдена на бокал стар 3700 години

Првиот емотикон на светот можеби е врежан во Турција пред 3700 години.

Археолозите откриле антички бокал со изгравиран знак кој изгледа како емотикон, во античкиот град Каркамис. Експертите велат дека садот е намерно така означен, пишува Daily Mail.

Бокалот со малечка рачка, на предната страна има нацртано “смајли” лице. Бокалот е откриен во склоп на седумгодишните ископувања во турската област Каркамис која се граничи со Сирија, под водство на професор Николо Марчети, археолог од Универзитетот во Болоња.

“Откривме различни садови и урни”, вели професор Марчети за локалните медиуми. “Најинтересен е бокалот од 1700та година пред нашата ера, каде што е нацртан емотикон.

Бокалот бил користен за испивање на шербет. Многу е веројатно е дека на себе ја носи најстарата илустрација на насмевка.

Проф. Марчети вели дека пронајдената керамика припаѓа на ерата на Хетејците, античка цивилизација за која се смета дека живеела во северно-средишната област на Анадолија.

Бокалот со емотикон ќе биде прикажан во блискиот Археолошки музеј Газиантеп.

Официјално емотиконите се направени во осумдесеттите години, а денес секојдневно се користат околу 6 милијарди емотикони.

Поддржете ја нашата работа: