“Тесла” ќе гради фабрика од 2 милијарди долари во Кина

Tesla ја одбра локацијата за својата фабрика во Кина. Компанијата одбра локација во Шангај на која ќе биде изградена првата Gigafactory во Кина, но и првата фабрика надвор од САД.

Компанијата најави дека изградбата на погонот ќе започне наскоро, а производниот процес, за две до три години. Се предвидува фабриката годишно да произведува околу 500.000 возила.

Целта на Tesla е да го зголеми производството на возила што ќе придонесе и до можност за производство на поевтин автомобил.

Желбата на Маск е развој на возило кое ќе чини помеѓу 20 и 30 илјади долари. Се мисли дека единствена пречка за остварување на оваа идеја сега е производствениот капацитет на фабриките во САД.

Според договорот кој компанијата го потпиша со властите во Шангај, фабриката ќе произведува 500 000 возила годишно.

Поддржете ја нашата работа: