Тестирајте ги очите на овие интересни начини

Гледајте во црвениот крст со десното око, притоа затворајќи го левото и полека приближувајте се кон екранот. На одредена далечина, сината точка ќе исчезне, односно нема да можете да ја видите. Тоа е вашата слепа точка.

Следно, гледајте во белата точка и обидете се да не трепкате. По одредено време, вашите рецептори за боја ќе се изморат и откако сликата ќе стане црно-бела, вие се’ уште ќе ја гледате во боја. Потоа, погледнете како изгледаат вените во вашето око со помош на едно парче хартија и откријте кое е вашето доминантно око. Уживајте!

 

Поддржете ја нашата работа: