Тетово и Тузла се меѓу најзагадените градови во Европа

Македонскиот град Тетово, и Тузла, индустриски град во Босна и Херцеговина, се меѓу десетте европски градови со најголема концентрација на токсични ПМ10 честички во воздухот, се вели во студијата на Светската здравствена организација за 2018 година.

Тетово и Тузла во индустријата и греењето во домаќинствата во голема мера се потпираат на јаглен лигнит, што придонесува во загадувањето.

Високите емисии на гасови од старите автомобили, исто така, значително придонесуваат за загадувањето, се наведува во соопштението.

Светската банка проценува дека во Македонија околу 1350 лица годишно го губат животот поради загадувањето на воздухот со ситни честички додека економските трошоци надминуваат 200 милиони евра – пренесува Ројтерс.

 

Поддржете ја нашата работа: