„Три сонца“ над рускиот град Челјабинск

Во текот на зимата може да се случи и по неколку пати. Во воздухот се формираат мали кристали од мраз, кои не можат да се видат со голо око. Од нив се прекршува светлината на Сонцето и се создава овој оптичка феномен.

 


Според метеоролозите, може да се јави во различни форми, како на пр. во форма на ореол (како во случајов), виножито, круг или флека. Тешко е да се предвиди неговата појава, а се верува дека е предвесник на студен бран, односно влошување на временските услови.

 

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусија на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: