Валцер околу Сатурн

Но, затоа го имаме вселенското летало Касини кое веќе подолго време прави илјадници фотографии од Сатурн, неговите прстени и месечини.

Фабио ди Донато земал голем дел од тие фотографии и ги споил, притоа создавајќи го ова интересно видео, односно виртуелна тура на Сатурн.Во видеото, како што се движи леталото, се менува нашата гледна точка, па глетките се неверојатни, но особено ги издвојуваме:

1:00 месечината во облик на компир – Прометеј, која орбитира во Ф прстенот на Сатурн.
1:20 месечините поминуваат до или пред планетата
2:26 неколку месечини се доближуваат (како да се редат) – Јапет, Елена, Хиперион
2:50 сончевата светлина се рефлектира од ледените честички на прстените
 
Поддржете ја нашата работа: