Во 20-ти век сме убиле 3 милиони китови

Некои од видовите, како на пр. остроклуниот кит, се чини дека се опоравиле, но некои како грбавиот кит или синиот кит се на работ на истребување.

Според новото истражување, китоловците убиле најмалку 2,8 милиони китови во 20-тиот век. Бројките се многу повисоки отколку претходните проценки и за прв пат се вклучени точни бројки за убиените китови од поранешниот Советски Сојуз.

 

Поддржете ја нашата работа: