Волците ловат помалку кога живеат во близина на мечки

Мечките и волците се на врвот на листата предатори, но кога живеат едни до други волците често играат втора виолина.

Основната храна на волците ја сочинуваат големите тревопасни животни, при тоа го ловат оној вид кој е најчест на подрачјето на кое живее. Во северните делови на подрачјето на кое се распространети претежно ловат во глутници ирваси, срни или некој вид на елен. Во нивниот улов во источна Европа спаѓаат и дивите свињи. Редовно ловат и помали глодари како и зајаци, куни и кртови. Во случај на недостаток на дивеч, волците, исто како и мечките јадат и мрши како и отпадоци. Парадоксално, сега истражувачите го покажаа спротивното.

Со проучување на популацијата во Националниот парк Јелоустоун во САД и Скандинавија, две области каде коегзистираат мечки и волци, научниците откриле дека всушност волците ловат помалку кога се во близина на мечки. Овој навидум бизарен пресврт, оди против доказите за другите врвни предатори кои живеат во близина на мечки. На пример, рисот и планинските лавови ја истакнуваат повеќе ловната игра како резултат на присуството на мечите.

“Волците и кафеавите мечки коегзистираат во поголемиот дел од нивниот спектар. Иако натпреварот помеу овие предатори е широко распространет во природата, ние малку знаеме за влијанието на кафеавата мечка врз волците.” објаснува Ејми Талиан, ко-автор на студијата.

content-1486566638-8938435222-3cb09923d7-zПричините за намалениот лов на волците сепак се малку потешки да се препознаат. Едно објаснување може да биде тоа што волците ловат поголеми животни, како што се ирвасите во зима, па има доволно месо и мрша за подолго време и тоа ги оправдува пред мечките, па натаму волците чекаат на мечките без да одат надвор во потрага по нов ирвас.

Исто така тоа може да се должи на фактот дека онаму каде мечките и волците живеат во заедница потешко е да се најде плен бидејќи и двата предатори ловат животни од ист вид.

Често интеракцијата на флората и фауната може да има изненадувачки и непредвидливи ефекти врз другите животни и живеалишта, а тоа е пример и со овој национален парк.

Поддржете ја нашата работа: