Зошто розите мирисаат толку убаво?

Постојат илјадници видови на рози и многу од нив воопшто не мирисаат, но класичниот мирис на роза во парфемите и лосионите потекнува од само еден вид на особено миризливи рози, наречени „дамаск“ рози (Damask rose).

Науката открива: неколку хемикалии, вклучувајќи го и соединението познато како „rose oxide“, се одговорни за тој препознатлив мирис. Овој оксид се јавува во 4 видови, кои произведуваат слатки, овошни, цитрусни или минт- мириси, кои ги содржат истите атоми, но различно се распоредени во просторот, па затоа различно реагираат со рецепторите во нашиот нос и нашиот мозок ги препознава како различни мириси.

„Хемијата е преполна со вакви суптилни разлики. Дури и малку поинаков распоред на атомите може да значи дека розата нема да мириса толку убаво“, објаснува д-р Рејчел Буркс, хемичар на колеџот Доан во Крит, Небраска.

ЕНаука.мк e проект во кој главната движечка сила се лица со хендикеп и негови главни цели се враќање на интересот за науката и технологијата во нашите домови, институции и медиуми, како и да докаже дека вистинското место на лицата со хендикеп е во македонската наука и економија. Редовното посетување на нашиот портал, споделувањето и дискусија на интересните статии ќе овозможи одржливост на овој проект и ќе поттикне други слични идеи од кој бенефит би имало целото општество.

Поддржете ја нашата работа: