Доделена Нобелова награда за хемија

Наградата за хемија е трета по ред Нобелова награда за хемија која е доделена оваа година.

Научниците Френсис Арнолд, Џорџ Смит и Грегори Винтерја освоија Нобеловата награда за хемија за 2018 година, за користење техника наречена насочена еволуција за создавање на нови ензими, кои ги забрзуваат хемиските реакции во биологијата. Овие ензими се користат за производство на нови лекови и еколошки горива.

Арнолд ќе добие една половина од наградата од 998, 618 долари, додека Смит и Винтер ќе ја поделат останатата половина.

 

Поддржете ја нашата работа: