Батеријата на новите генерации на iPhone би можело да се полни само безжично

Apple може да го отстрани конекторот Lightning и за 2-3 години да се одлучи исклучиво за безжично полнење на батериите на своите телефони.

Доколку предлогот за нова регулатива на Европската комисија стане закон, сите производители на мали електронски уреди – од паметни телефони до таблети и безжични звучници – треба да користат универзална порта за полнење. Таа универзална порта, според предлогот на ЕК, ќе биде USB-C. Се разбира, дури и откако ќе се донесе законот, оваа одлука нема да стапи на сила веднаш, туку Комисијата ќе им даде рок од две години на производителите да се прилагодат на законот и да имплементираат универзална врска во нивните уреди.

За многумина, ова нема да биде проблем бидејќи многу Андроиди и онака користат USB-C порта, но затоа Apple може да има големи проблеми. Познато е колку производителот на iPhone се спротивставува на воведувањето на USB-C портата во телефоните и го наметнува сопствениот стандард (Lightning port). Иако тврдат дека наметнувањето на универзален полнач ја ограничува иновацијата, The Verge потсетува дека Apple ја лиценцираше портата Lightning и заработува со продажба на додатоци за нивните телефони што го имаат тој кабел, па префрлувањето на универзална USB-C порта директно би влијаело на нивниот заработка.

Но, според технолошките медиуми, Apple би можел да се извлече од законот и за две или три години (во зависност кога законот ќе стапи во сила) да претстави iPhone кој не само што нема да има USB-C порта, туку и нема воопшто да вгради каква било порта. Таков iPhone би се полнел целосно безжично. Телефоните на Apple веќе поддржуваат безжично полнење, и како што напредува технологијата, или како што се зголемуваат брзините на безжично полнење, полнењето батерија без кабелска врска најверојатно ќе изгледа логично.

Информациите за iPhone што нема порти не се нови и се споменуваат веќе некое време. Треба да се напомене дека за таков модел на iPhone зборуваше и најпознатиот и веројатно најсигурниот аналитичар на Apple, Минг Чи-Куо. Мора да се признае, тој неодамна рече дека Apple не планира да ја отстрани портата Lightning во блиска иднина (можеби ќе ја смени таа одлука од притисокот на ЕУ), но и дека откако ќе се откажат од таа порта, би можеле директно да се префрлат на безжично полнење.

Поддржете ја нашата работа: