Можеби токму тие го основаа Рим, а потоа исчезнаа од историската сцена! Анализа на ДНК фрла нова светлина врз мистериозните ЕТРУРЦИ

Со векови пред појавата на Римската Република, на италијанскиот полуостров доминирала друга култура: Етрурците, софистицирана цивилизација која живеела во и околу денешна Тоскана. Цивилизација што остана вечна мистерија.

Вешти земјоделци, металци и трговци, Етрурците обемно тргувале со други медитерански цивилизации. Тие имале развиена култура и уметност што била повеќе стилизирана од онаа на нивните соседи и се чини дека имала влијание на Медитеранот. Нивниот јазик, сочуван во фрагменти на индивидуалните гробни натписи, не може да се поврзе со ниту еден јазик познат денес, ниту жив ниту мртов, пишува National Geographic.

Новото истражување на етрурската ДНК, сепак, покажува дека овие луѓе имаат иста генетска позадина како и нивните соседи и тврди дека нивната култура и јазик постојат во таа област многу подолго отколку што се мислеше.

Меѓу првите што шпекулираа за корените на Етрурците бил грчкиот историчар Херодот, кој околу 500 година п.н.е. напишал дека Етрурците биле мигранти од Анадолија, кои со себе донеле богат јазик и култура.

Римјаните исто така биле фасцинирани од Етрурците.

“Тие имаа силно формативно влијание врз Рим во неговите рани години”, вели историчарот на Харвард, Мајкл Мекормик, коавтор на новата студија. Практиките се позајмени или прилагодени од нив “.

Во последно време, мистеријата за нивното потекло се продлабочи.

Иако лингвистите се фокусираа на навидум егзотичниот јазик на Етрурците, археолозите видоа различни врски. Етрурската уметност и артефакти се чини дека се дел од подолга локална традиција, а не од Анадолија, вели археологот Греам Баркер од Универзитетот Кембриџ, кој не бил вклучен во истражувањето.

Новата ДНК анализа на десетици етрурски скелети, откриена за време на претходните ископувања, кои сега се наоѓаат во музејските колекции, нуди ново објаснување. Во трудот објавен во списанието Science Advances, тим археолози, генетичари и лингвисти предводени од генетичарот Козим Пост од Универзитетот во Тибинген открива дека Етрурците потекнуваат делумно од земјоделци од Каменото време, кои живееле во Европа околу 6000 година п.н.е. Ова ги прави многу повеќе слични со другите народи кои живееле во други делови на италијанскиот полуостров во тоа време, вклучувајќи ги и нивните соседи. И исто како и нивните соседи Латини, до 1600 година п.н.е. Етрурците примиле нови имигранти со потекло од денешна Русија и Украина.

„Етрурците не се разликуваат многу од Латините, но имаат и голем дел од гените на луѓето кои се доселиле кај нив“, вели Пост. Ова сугерира дека Етрурците биле локални жители во праисториска Италија.

Сепак, прашањето за јазикот остана отворено. Во Италија, како и речиси насекаде во Европа, доаѓањето на народи од исток се совпаднало со појавата на индоевропските јазици. „Каде и да пристигнеле, индоевропските јазици ќе ги заменеле јазиците што постоеле таму порано“, вели лингвистот Гус Крунен од Универзитетот Лајден, коавтор на трудот.

Тогаш, зошто Етрурците не го зборувале индоевропскиот јазик?

Авторите тврдат дека етрурската култура и јазик му претходеле на доаѓањето на степските луѓе, но биле особено издржливи: како што пристигнале нови народи во денешна Тоскана, тие можеби научиле етрурски, се омажиле за локални членови на семејството и се интегрирале во етрурското општество.

„Речиси насекаде, овие нови луѓе и нови јазици победиле, заедно со нивната култура“, вели Мекормик. Но, тоа не се случило овде, старата култура се одржувала и напредувала. Етрурскиот јазик се зборувал и се користел на надгробните споменици уште цели 800 години, сѐ додека доминацијата на Рим и латинскиот јазик, во првиот век од новата ера, тивко го потиснале и довеле до негово истребување.

Мекормик вели дека нивниот следен чекор е да откријат како Етрурците успеале да преживеат толку долго.

„Сега топката се врати на полето на историчарите и археолозите – да се обидеме да разбереме што е тоа што ѝ помогнало на етрурската култура да опстане толку долго“, доадва Мекормик.

Поддржете ја нашата работа: