Решавање на мистеријата за мултиплекс склероза: Нов тест може да доведе до подобри терапии

pixabay

Револуционерниот тест на крвта го поврзува вирусот Епштајн-Бар со мултиплекс склероза, нудејќи надеж за нови терапии.

Се проценува дека околу 2,8 милиони луѓе ширум светот страдаат од мултиплекс склероза (МС). Оваа автоимуна болест е резултат на нападот на имунолошкиот систем на нервите во мозокот и ‘рбетниот мозок, што доведува до проблеми со движењето, видот, рамнотежата и сензацијата.

Сè уште нема лек, но има контрола на симптомите

Во моментов, иако симптомите на МС може да се контролираат, не постои лек или превентивен третман поради сложените имунолошки реакции кои се вклучени. Сепак, новиот тест на крвта развиен од Хју Керни, виш предавач по клиничка медицина на колеџот Тринити во Даблин, и неговиот тим, овозможи да се процени јачината на имунолошкиот одговор кај пациентите со МС.

Нивното откритие би можело да го подобри разбирањето на причините за МС и да го отвори патот за подобри третмани за болеста. Научниците долго време се сомневаа дека вирусот Епштајн-Бар (ЕБВ) игра значајна улога кај МС. ЕБВ, кој се шири преку плунката, обично ги инфицира децата благо, но останува во телото. Општо земено, имунолошкиот систем го контролира ова, но кај пациенти со мултиплекс склероза, абнормален имунолошки одговор на EBV може да ја активира болеста.

Улогата на ЕБВ кај МС

Врската помеѓу ЕБВ и МС се истражува повеќе од две децении. Студијата од 2022 година во која беа вклучени повеќе од 10 милиони млади возрасни потврди 32 пати зголемен ризик од МС по инфекцијата со ЕБВ, нагласувајќи ја нејзината единствена улога, бидејќи не беше пронајден друг вирус кој го зголемува ризикот од МС.

EBV протеините, особено EBNA-1, и миелинот, нервната обвивка, споделуваат структурни сличности. Ова може да објасни зошто имунолошкиот систем кај пациентите со мултиплекс склероза го напаѓа миелинот, погрешно го смета за странски напаѓач. Овој увид е клучен за разбирање на погрешниот имунолошки одговор кај МС и може да доведе до подобрување на третманите.

Во моментов, симптомите на МС се третираат со имуносупресивни лекови кои го намалуваат целокупниот имунолошки одговор, но имаат значителни несакани ефекти, вклучувајќи главоболки, болки во стомакот и зголемен ризик од инфекција. Антивирусни лекови нудат ветувачка алтернатива, насочена кон специфични вируси без широко распространето сузбивање на имунолошкиот систем.

Интересно е што извештаите на случаи на пациенти со мултиплекс склероза со ХИВ третирани со антивирусни лекови покажаа разрешување на симптомите на МС, што укажува на тоа дека антивирусните лекови може да помогнат во лекувањето на МС преку инхибирање на репликацијата на ЕБВ. За развој на ефективни антивирусни лекови, од суштинско значење е да се измери имунолошкиот одговор против ЕБВ кај пациенти со МС.

Тестирање на нов тест на крвта

Тестот на крвта на Керни е дизајниран да го квантифицира овој имунолошки одговор. Тестирањето вклучи 145 учесници, вклучително и оние со мултиплекс склероза, епилепсија и здрави поединци, сите со претходна инфекција со ЕБВ. Резултатите покажаа посилен имунолошки одговор на ЕБВ кај пациенти со МС во споредба со другите групи, поддржувајќи ја теоријата дека имунолошкиот одговор поврзан со ЕБВ предизвикува МС.

Интересно е тоа што сегашните лекови за МС, особено оние кои ги осиромашуваат Б-клетките, го нормализираа имунолошкиот одговор на ЕБВ, што го прави споредлив со здравите индивидуи. Тоа откритие се вклопува со хипотезата дека лековите кои ги уништуваат Б-клетките помагаат во контролата на МС со таргетирање на Б-клетките кои содржат ЕБВ.

Нашата студија имаше за цел да развие метод за следење на влијанието на лековите кои го таргетираат ЕБВ во клиничките испитувања на МС, вели Керни. Тој верува дека само тестирањето на нивоата на вирусот не е доволно, бидејќи МС е предизвикана од имунолошки одговор. Затоа, новиот тест на крвта би можел да биде од критично значење во идните клинички испитувања на антивирусни лекови или вакцини против ЕБВ кај МС.

Развојот на овој нов тест на крвта означува значаен чекор кон разбирање на МС и дизајнирање подобри терапевтски стратегии. Со фокусирање на имунолошкиот одговор на ЕБВ, истражувањето на Керни нуди надеж за поефикасни третмани за МС во иднина.

Поддржете ја нашата работа: