(ВИДЕО) 5 најопасни хемикалии на светот

Некои од нив експлодираат при допир. Од други пак, дури и еден милионити дел од еден грам може да ве убие, а трети може да ве онеспособат само со ужасната миризба. „SciShow“ ви претставува некои од најпопасните хемикалии на светот, меѓу кои најотровните хемикалии, најкорозивните средства, но и најсмрдливите хемикалии.

Во второто видео можете да погледнете демонстрација на азот тријодид- хемикалија што е толку лесно избувлива, што дури и допир од комарец може да предизвика нејзина експолозија.

Поддржете ја нашата работа: