Ако ти се допаѓа мојот мирис, значи ти се допаѓа мојата политичка партија

За време на истражувањето, 146 учесници ја оценувале привлечноста на мирисот на непознати припадници на либералната и конзервативната партија, без притоа да ги видат личностите чија миризба ја оценуваат.

„Луѓето не можат да ја предвидат политичката идеологија на другите преку миризбата, меѓутоа на различен начин ја сметаат за попривлечна кај оние личности со кои политички се согласуваат. Верувам дека мирисот пренесува важни информации за долгорочната политичка идеологија што се внесуваат во клучната компонента на потсвеснoто привлекување“, вели д-р Роуз Мекдермот, главен автор на студијата во американскиот весник за политички науки (American Journal of Political Science).

Поддржете ја нашата работа: