Дали напредокот на технологијата има граница?

Во 1968 година, американскиот социолог Харви Сацкс имаше предавање за централните неуспеси на технократските соништа. Ние секогаш се надевавме, дека „ако само воведеме некои фантастични нови комуникациски машини, светот ќе се трансформира”. Наместо тоа, сепак, дури и нашите најдобрите и најпаметни уреди мора да бидат сместени во рамките на постоечките практики и претпоставки во општествената организација.

Како пример, Сацкс ги зема телефоните. Воведени во американските домови во последната четвртина на 19 век, моменталниот разговор на стотици или дури илјадници километри одалеченост се чинеше блиску до чудо. За „Scientific American“, овој предвесник е „ништо помалку од една нова организација на општеството – состојба на работите во која секој поединец може да повика некој друг поединец во заедницата, за спасение и бескрај на социјалните и бизнис компликации … ”
Сепак, приказната и не беше толку „нова организација на општеството“ и не ги смести  постојните човекови однесувања во нови калапи: нашата добрина, надеж и милосрдие; нашата алчност, гордост и страст. Новата технологија не донесе револуција преку ноќ. Наместо тоа, имаше огромни напори за да донесе бран свежина во постоечките норми.

Најмногу жестоки дебати околу телефонот, на пример, не беа фокусирани на општествената револуција, туку на пристојност и измама. Што пристапот до невидени соговорници значи за светоста на домот – или за лековерни или корумпирани членови на домаќинството, како што се жените или слугите? Дали е срамота да разговарате несоодветно облечени? Од ваков тип биле секојдневните прашања поврзани со телефоните во 19 век, додека компаниите се обидувале да соберат претплатници.

Сацкс го истакнува моментот дека секој нов уред е всушност повод за повторно „гледање“ на она што може да се види насекаде – и можеби најдобро е да се третира технологијата како начин да се разгледаме себе од поинаков агол.

Четфилд ја пишува колумната на секои две недели од почетокот на 2012 година, а во последните две години има огромен број на технолошки уреди. Со секоја мерка, нашата доба е преокупирана со новини.

90% проценти од податоците во светот се создадени во последните две години. Денешните телефони се помоќни од вчерашните суперкомпјутери. Денешните софтвери сe подобри од нас во сè, дури и шах. И така натаму.

Митот на сингуларноста

Тоа е приказна во која машините и нивните способности ќе се зголемат, влечејќи не нас во експоненцијално возење. Можеби дефинирањето на „гик“ митот на нашето време,сингуларноста, предвидува иднина во која интелектот на машината ќе го надмине нашиот. И додека повеќето луѓе остануваат недопрени од таа претпоставка, апокалиптичните желби се тука. Сигурно тоа е само прашање на време.

Или не. Иако технолошкиот напредок е навистина зачудувачко нешто, односот со човековиот напредок е повеќе аспирација отколку воспоставен факт. Без разлика дали тоа ни се допаѓа или не, забрзувањето не може да продолжи на неодредено време. Ние не можеме долго да бегаме од местото и историјата, само се прави „ре-инвент“ на сите човечки слабости. Со текот на времето, ќе се вратиме во Викторијанско доба.

„Ова е една од причините зошто, во текот на последните две години, јас сум посветен  на колумни за приказните за технологијата и нејзиното влијание во нашите животи. Сакам да ги истражувам тензиите меѓу дигиталните алатки и аналогната личност – не затоа што технологијата треба да запре и да се осуди, туку затоа што таа и понатаму останува како заглавена во историјата, политиката и човечката слабост, како и сè друго ќе допреме. Нешто што е создадено од човекот, не може да го надмине, нели?“

Што мислите, од која технологија сте доволно подготвени да се откажете? Што не очекува од следните генерации?

Поддржете ја нашата работа: