Автомобил пропатува 5500 км без возач

„Околу 99% од должината на патеката од 5470 км се одржа во целосно автоматски режим” – велат од компанијата, истакнувајќи дека целта била да се добие километражна статистика за понатамошен развој на системи за безбедност на автомобилот.

Резултатите ги надминаа нашите очекувања – изјави Џеф Овенс, директор на технолошкиот сектор на компанијата – добиените податоци од експериментот се од огромно значење за оптимизирање на изумот и забрзување на развојот на проектот.

Според извештајот на компанијата за 9 дена,  автомобилот ја преминал границата на 15 држави, соочувајќи се со тешки ситуации, вклучувајќи движење во збунувачки сообраќајни раскрсници, мостови и тунели, патишта во изградба. Опремен со камери, радар и систем за избегнување на судири, автомобилот – модел “Ку-5” (Q5) на брендот Ауди успешно се снајде со опасности како што се екстремни временски услови и агресивно возење на несовесните возачи.

Поддржете ја нашата работа: