Белата ајкула во пораст

Големата бела ајкула, позната по својата големина (по што и го добила името), може да достигне до 6 метри големина и 2,268 кг. тежина. Белата ајкула најверојатно е најголемиот предатор од морскиот свет и една од примарните предатори од видот „marine mammals“, единствен преживеан тип од родот „Carcharodon“. Луѓето не се посакуван плен на големата бела ајкула.

Според меѓународен истражувачки тим, популацијата на белата ајкула во источно- северниот дел на Тихиот океан е во пораст. Покрај брегот на Калифорнија има околу 2000 бели ајкули. Претходно, тим од Универзитетот Стенфорд тврдеше дека има само 219 претставници на овој вид.

Овие наоди го изненадија светот, бидејќи белите ајкули важат за загрозен вид. Дискусијата во моментот е : дали постои потреба белата ајкула да биде под федерална заштита?

Поддржете ја нашата работа: