Ова се најдобрите микроскопски фотографии за оваа година

Погледнете колку е прекрасен светот и тогаш кога е премногу мал за да го видите со голо око.

Nikon Small World е натпревар на кој секоја година пристигнуваат најубавите микрофотографии. Микроскопските фотографии ја издигнуваат сложеноста на живиот и неживиот свет, чија импресивност понекогаш е бизарна и видлива само низ лабораториски микроскоп.

Околу две илјади фотографии се поднесени на натпреварот, а избрани се дваесет најдобри за да ни го покажат невидливиот свет и да не потсети на неговата важност.

Еве неколку интересни фотографии:

1. Прво место зеде фотографијата на која е прикажана кератинска структура во човечките клетки на кожата

2. Второто место му припадна на глуварчето

3. Оваа фотографија прикажува колонија од зелени алги

4. Глава на паразитски црв

5. Мувла на домати

6. Полен од крин

7. Поединечно обележани аксони на ембрионски цилиндрични ганглии

8. Phyllobius roboretanus

9. Око на долгоног пајак

10. Јајца од пеперутка, положени на лист

11. Фетус на лилјак

12. Влакна од обоена и сплеткана човечка коса

13. Кожа од морска краставица, зголемена за 100 пати

14. Колонија од мали печурки на земјата

Поддржете ја нашата работа: