Дали хиените се смеат?

Хиените се познати по нивното хистерично смеење или кикотење. Но, дали тие навистина се смеат од задоволство или од некоја сосема друга причина?

Всушност, смеата на хиените не е навистина смеа туку звуци со кои тие сигнализираат голем стрес и фрустрација, особено при средба со своите непријатели – лавовите, но и со другите хиени, најчесто поради храната. И покрај секојдневниот стрес со кој се соочуваат при натпреварот за храна, исто така мораат да се справат со матријархална структура каде социјалниот статус е од суштинско значење.

Па, не е ни чудо зошто постојано се смеат – постојаниот натпревар со другите хиени за храна и социјален статус е прилично стресен.

Поддржете ја нашата работа: